Karel Hvížďala: Evropa, Rusko, teroristé a běženci (18. 4. 2016)

Archivní záznam 06/05/16

Rozhovory převážně s univerzitními profesory a učiteli, žijícími mimo ČR, mapují krize roku 2015, které rámují dva masakry v Paříži: 7. ledna byla vyvražděna část redakce Charlie Hebdo a v noci z 13. na 14. listopadu zde bylo zabito 130 lidí.

EU těžko zabránila kolapsu Řecka, Británie vyhrožuje vystoupením z EU, po Maďarsku i Polsko ochromilo ústavní soud, zestátnilo média a státy střední Evropy se odmítly podílet na příjmu uprchlíků, kterých do EU přišlo asi jeden a půl milionu. EU spolu s NATO zasahovala v Iráku a Sýrii, vyjednávali příměří na Ukrajině. Na Rusko byly kvůli porušení celistvosti Ukrajiny uvaleny sankce. Ke všem teroristickým útokům se přihlásil tzv. Islámský stát. K eskalaci napětí v roce 2015 přispělo i sestřelení ruského bombardéru 24. listopadu Turky.

Zdá se, že tento rok a další léta by mohla být pro naši existenci velmi důležitá, protože spoléhat na to, že všechny problémy za nás vyřeší Spojené státy, už nelze. Musíme si zvyknout, že zvýšená míra rizika patří k závazně žitému životu a že budeme muset ze svého pohodlí něco obětovat.

Hosté diskuse, moderované Petrem Fischerem, byli Miroslav Petříček a Petr Pithart.

Ukázky přečetl Jiří Lábus, zahrál Vladimír Merta.

Klíčová slova


Zpět na úvodní stránku