Občané z Ostrovní #13 - Čerti, houby a pomlázky aneb tradice v globalizovaném Česku

16/05/22

Zatímco Velikonoce spíše upadají a začínají být kontroverzní, čarodějnice jsou naopak na vzestupu a dostaly novou dynamiku. Svátky se celkově infantilizují a přesouvají z domovů do veřejného prostoru. Nejrozšířenější českou tradicí nejsou Vánoce, ale překvapivě houbaření. 

V další epizodě podcastu Občané z Ostrovní si moderátorky Anna Klein a Pavlína Kašparová povídají s doc. Petrem Janečkem z Ústavu etnologie FFUK v Praze o tradicích. Upadají tradiční svátky jako Vánoce či Velikonoce a nastupují místo nich nové? Živého osla dnes už z věže nikdo neshazuje, jak bylo zvykem v 18. století. Připomínka Cyrila a Metoděje je sice dnes státní svátek, ale málokdo v tyto dny opravdu slaví. Neměli bychom svátky aktualizovat a dát prostor třeba připomínce sametové revoluce nebo oběti Jana Palacha? 

Podcast můžete poslouchat na Spotify, na webu Havel Channel nebo sledovat na Instagramu. Podcastová série je součástí projektu Havel Channel - Young, který se zaměřuje na mladé publikum 14+.

Klíčová slova

Seriál: Občané z Ostrovní

Podcasty mladých moderátorek a jejich hostů o tématech, která zajímají nastupující generaci. Rozhovory moderují Anna Klein a Pavlína Kašparová. Podcast lze poslouchat na Spotify, na webu Havel Channel nebo sledovat na Instagramu. Série je součástí projektu Havel Channel - Young, který se zaměřuje na mladé publikum 14+.


Zpět na úvodní stránku