Erasmus, Spinoza, Cleveringa, Havel aneb Chvála bláznivosti

24/11/21

Dvacátého šestého listopadu 1940, šest měsíců po okupaci Nizozemí nacistickými vojsky, vystoupilo na protest proti propouštění svých holandských kolegů několik profesorů univerzity v Leidenu v čele s profesorem práva Rudolphem Cleveringou. S protestní přednáškou věnovanou židovskému filosofu Baruchu Spinozovi vystoupil i profesor teologie Lambertus Jacobus Van Holk. Cleveringa byl zatčen a strávil zbytek okupace ve vězení. Na počest těchto odvážných gest se v Holandsku a řadě dalších zemí každoročně koná Cleveringova přednáška na téma související s vládou zákona, svobodou a zodpovědností.

Třináctého listopadu 1986 přečetl v rotterdamské katedrála za přítomnosti Jejího Veličenstva královny Beatrice a dalších předních osobností holandského veřejného života herec Jan Tříska děkovnou přednášku Václava Havla při příležitosti udělení Ceny Erasma Rotterdamského českému dramatikovi a bojovníku za lidská práva za věrnost vlastnímu svědomí a odvážné vystupování proti potlačování svobody. Václav Havel se slavnostní ceremonie nezúčastnil z obavy, že by mu komunistický režim zabránil vrátit se do vlasti. Ve své přednášce se přihlásil k dědictví velkého holandského humanisty a jeho „chvále bláznovství“, které se dokáže vzepřít společenskému diktátu.

Na počest těchto významných vystoupení, podtrhujících sdílené hodnoty svobody a lidských práv v obou zemích, pořádá Knihovna Václava Havla ve spolupráci s velvyslanectvím Nizozemského království v České republice a Českým centrem v Rotterdamu slavnostní večer pod záštitou velvyslance Nizozemského království J. E. Daana Huisingy, během kterého vystoupí Antoaneta Dimitrova z Leidenské univerzity, Karel Hvížďala, který zavzpomíná na udělení Ceny Erasma Rotterdamského za rok 1986 Václavu Havlovi, a ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský.

Klíčová slova


Zpět na úvodní stránku