Normální člověk – nic z něj nevypadne aneb Perpetuum mobile

02/11/23

Málo se ví o tom, že Václav Havel je autorem námětu pantomimy. Němá absurdní groteska, kterou napsal ve vězení na jaře 1989, v sobě nese autentické prožitky a současně s nadsázkou sleduje koloběh naděje a zoufalství v jednání nevinného vězně. Po mnoha letech po Havlově libretu Perpetuum mobile aneb 7 dní pana A. sáhli mladí mimové z HAMU a přemýšleli nad ním v současných souvislostech. Téma vyrovnávání se se ztrátou svobody vnímali především jako téma vnitřního vězení.

„Toto libreto je stále aktuální, tak jako většina Havlových témat. Autor sám se několikrát dostal do patu, kdy je člověk na dně, kdy má pocit, že se ze dna nedostane a že je definitivně ztracen. Síla Havlových textů je v tom, že ukazují cestu přes každého jednoho člověka, “ říká o libretu Anna Freimanová, editorka Knihovny Václava Havla.

Vedoucí Katedry nonverbálního divadla Adam Halaš k aktuálnosti Havlova libreta dodává: „Studentům téma izolace, opakování se, rituálu, smíření i téma lidské existence uzavřené v nějakém prostoru přišlo jako nosné.“

Ve filmu účinkují: Frank Jícha, Mates Petrák, Katarína Hudačková a Anna Šefrnová. Koncept a pedagogické vedení: Adam Halaš, David Pizinger a Jakub Wagner.

Projekt vznikl ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla.

Klíčová slova

Seriál: Číst Havla - Točit Havla

Současní divadelní a filmoví tvůrci a jejich interpretace ikonických i méně známých textů Václava Havla. Série je součástí projektu Havel Channel - Young, který se zaměřuje na mladé publikum 14+.


Zpět na úvodní stránku